Yazıcı
Elektronik ortamdaki grafik ya da metinleri bir kağıt üzerine işleyen alettir. Çoğu yazıcı bilgisayara yazıcı kablosu veya USB ile bağlanır. Bazı yazıcılar direkt olarak hafıza kartından, fotoğraf makinesinden ve tarayıcıdan çıktı alabilirler. Modern yazıcıların çoğu faks çekme, tarama ve fotokopi çekme gibi özellikleri içeren çok fonksiyonlu makinelerdir.
Günümüz Yazıcı Teknolojileri
YAZICI ÇEŞİTLERİ
YAZICI ÇEŞİTLERİ
- 1.Karakter yazıcılar
- 2. Nokta vuruşlu yazıcılar
- 3. Mürekkep püskürtmeli yazıcılar
- 3.1Isıl püskürtücülü yazıcılar
- 3.2Piezoelektrik püskürtücülü yazıcılar
- 3.3Sürekli püskürtmeli yazıcılar
- 4. Lazer yazıcılar
- 5. Isıl yazıcılar
- 6.
7. UV yazıcılar
Kalem yazıcıları
1.Karakter Yazıcılar
Daktilo makinesi benzeri olan bu tür ilk yazıcı türüdür. Karakterlerin daktilodaki gibi baskı şeridi üzerinden baskı ortamına aktarılması yöntemi ile çalışırlar. İlk örnekleri tamamen daktilo yapısında olan bu tür yazıcıların daha sonraları bir satırı bir defada basan, üzerinde tüm yazı karakterlerinin yer aldığı döner silindirlerin bulunduğu türleri de üretilmiştir. Karmaşık elektromekanik yapıları, düşük hızları ve sınırlı grafik baskı yetenekleri nedeniyle günümüzde kullanılmamaktadırlar.
2. Nokta Vuruşlu Yazıcılar
Matris şeklinde düzenlenmiş baskı iğnelerini bilgisayardan gelen veriler doğrultusunda elektromıknatıs yardımıyla kâğıt ile yazıcı kafası arasında gergin duran şeride nokta vurarak baskı yapan yazıcılardır.
Sınırlı çözünürlük ve grafik yetenekleri, sesli çalışmaları, düşük hızları gibi olumsuz özellikleri olan bu tür yazıcılar, sadece harf ve rakamlardan oluşan baskı gereksinimi olan muhasebe kayıtlarının basılması gibi işlerde halen kullanılırlar.
3. Mürekkep Püskürtmeli YazıcılarMürekkep püskürtmeli yazıcılarda kullanılan iki farklı teknolojiden bahsetmek mümkün. Canon ve HP'nin geliştirdiği Buble-Jet (Ink-Jet) teknolojisinde, kartuş içerisindeki mürekkep kaynama noktasına gelene kadar ısıtılır ve oluşan buhar, mürekkebin dışarıya püskürtülmesini sağlar. Epson ise, ısıtma yöntemi yerine elektrik sinyallerim kullanıyor, tlektrık sinyalleri, kartuş içerisinde küçük titreşimler yaratıyor ve mürekkep damlaları da bu şekilde kağıda aktarılmış oluyor.
Mürekkep püskürtmeli yazıcıların hemen hepsinde, bir siyah ve bir de renkli mürekkep kartuşu bulunur. Renkli kartuşların içerisinde, kırmızı, yeşil ve mavi olmak üzere üç temel renge yer verilmiştir. Farklı renk tonları ise, bu üç rengin ve siyah mürekkebin uygun miktarlarda karıştınImasıyla elde edilir.
Son on yıl içerisinde bu tip yazıcıların kaliteleri, fotoğraf baskısı yapabilen gelişmiş yazıcıların kalitesini yakalamış vefiyatları da oldukça düşmüştür. Ev kullanıcıları için en çok tercih edilen yazıcı türüdür. Nokta vu-ruşlu yazıcılara göre biraz daha pahalı olmalarına karşılık, özellikle A4 baskılarda çok başaılı sonuçlar vermektedirler.
İlk olarak 1976 yılında IBM tarafından kullanıcılara sunulan mürekkep püskürtmeli yazıcılar, kağıdın üzerine sıvı mürekkebin püskürtülmesi yöntemiyle çalışıyorlar. Nokta vuruşlu yazıcılarda gördüğümüz kağıda baskı uygulanması tekniğinin aksine, bu tip yazıcılarda kağıt üzerine herhangi bir temas söz konusu değildir.
4.Lazer Yazıcılar
Lazer yazıcılar, mürekkep püskürtmeli modellerde gördüğümüz standart mürekkep kartuşlarını kullanmaz. Baskı işlemi, "toner" adı verilen büyük bir ünite içerisinde saklanan toz mürekkep yardımıyla gerçekleşir. İlk olarak bilgisayardan gönderilen verilerin yardımıyla yazıcının belleğinde sanal bir sayfa oluşturulur. Daha sonra bu sayfanın kağıdın geçeceği silindir üzerine aktarılması gerekir. Bu işlemi yapansa lazer ışınlarıdır. Lazer ışınları silindir üzerine çarptığında, toner ünitesinde saklanan toz mürekkep tanecikleri de bu noktalara yerleşir. Kağıt silindirden geçerken bahsettiğimiz mürekkep tanecikleri de kağıda yapışır ve sonuçta baskı işlemi tamamlanmış olur. Lazer yazıcıların fiyatlarına baktığınızda, diğer yazılara oranla biraz daha pahalı olduklarını göreceksiniz. Ancak unutmayın ki bir toner ünitesi ile basabileceğiniz sayfa sayısı, standart kartuşlarla basılandan çok daha fazladır. Başka bir deyişle toner'in kullanım ömrü, sıvı mürekkep kartuşlarını rahatlıkla geride bırakabilir. Ayrıca lazer yazıcılar, diğer yazıcı türlerine oranla çok daha hızlı baskı yapabilirler. Piyasada bulabileceğiniz uygun fiyatlı lazer yazıcılar, genellikle renkli baskı yapamazlar. Eğer yüklü bir ücret ödemeyi göze alırsanız, renkli baskı özelliği sunan özel lazer yazıcıları satın alma şansınız da var. Üstelik bu tip yazıcılarla elde edeceğiniz kalite, neredeyse matbaa seviyesinde olacaktır.
5.Isıl YazıcılarIsıya duyarlı kâğıt üzerine baskı yapan yazıcılardır. Faks cihazlarında kullanılan yöntemle çalışırlar.
Isıl yazıcılarda, bilgisayardan gelen sinyaller ile kontrol edilen çizgisel dizili ısıtıcı elemanları, üzerilerinden (altlarından) geçen ısıya duyarlı kağıda dokunarak ya da şerit üzerindeki mürekkebin ısı ile malzeme üzerine aktarılması tekniğine göre çalışır, ısıtarak baskı yaparlar.
Hızlı ve sessizdirler, saklanması her zaman gerekli olmayan ve yüksek baskı kalitesi gerektirmeyen; ATM çıktıları, biletler vb. baskı işlerinde kullanılır.
6.UV Yazıcılar
Xerox UV ışığa duyarlı kimyasalların birkaç mikrometre ile kaplı özel bir kağıt kullanacak bir mürekkepsiz yazıcı üzerinde çalışıyor. Yazıcı, kağıda yazmaya ve silmeye mümkünlüğü sağlayacak özel bir UV ışık çubuğu kullanıyor. 2007 yılı başından itibaren bu teknoloji geliştiriliyor ve metinler, yazıldıktan itibaren sadece 16-24 saat geçene kadar silinebiliyor.
7.Kalemli Yazıcılar
Kağıt yüzeyinde özel bir kalem ile gezdirilerek çizilen şekli vektör grafikleriyle yazan cihazlardır. Bu tür yazıcılar, günümüzde nadiren kullanılıyor ve yerini yüksek baskı kalitesine sahip geleneksel geniş formatlı yazıcılara bırakıyor olmalarına rağmen, hala bilgisayar destekli dizayn alanlarında kullanılmaktadır. Geniş formatlı yazıcıların bu tarz grafik çizimleri için kullanımı teknik olarak yanlış olsa da, yine de günümüzde grafik çizimi için en sık başvurulan yazıcı tipidir. "Düz yatak" ve "davul" (orijinal isimleriyle "flat bed" ve "drum") şeklinde iki tip çizici vardır.
3 BOYUTLU YAZICILAR
3-D Printer teknolojisi aslında yeni bir teknoloji değil. 1980’li yılların ortalarında Chuck Hull tarafından icat edilen ve patenti alınan bu yazıcılardan bir prototip oluşturuldu. Ardından gelişen teknolojilerle bu cihaza eklemeler yapıldı ve 3 boyutlu çeşitli ürünler meydana getirildi.
İlk olarak bir animasyon programı 3-D Printer teknolojisine ilham verdi. Bu programda dizayn edilen şekiller, katmanlara ayrıldı. Bu katmanları sırasıyla oluşturan 3-D Printerlarla daha sonra sanal olarak dizayn edilen nesnenin katı cismi medyana getirildi. Tasarımı bilgisayar ortamında dijital olarak tamamlanan herhangi bir ürün, aynı boyutta ve aynı şekilde 3-D Printer teknolojisi sayesinde oluşturuldu.3 boyutlu maddeler dizayn edilirken bunun katmanlar halinde olması gerekiyor.3 boyutlu ve katmanlar halinde tasarlanan maddeler, daha sonra 3-D Printer cihazına gönderiliyor. Tasarımınıza uygun materyalinin seçilmesinin ardından lastik, plastik, kağıt, metal veya poliüretan benzeri materyallerden birini seçerek oluşturduğunuz şekli somut bir cisim haline getirebiliyorsunuz. Yazıcının tasarımı 3 boyutlu hale getirirken kullandığı yöntemler, püskürtme, sıkma (sıkıştırma) veya 3-D Printer’dan ürünün ortaya çıkarıldığı platforma malzemelerin aktarılması şeklinde sıralanabilir.
Çok güzel hazırlamışsınız, konuyu araştırırken tesadüfen buldum sayfanızı. Emeğinize sağlık.
YanıtlaSil