VİRÜSLER
- Bilgisayara bulaşmak için dosyalara tutunan ve kendini çoğaltabilen programlardır.
- Virüsler çoğalarak yayılmak ve bulaştıkları sistemlerde çalışarak zarar vermek için yaratılırlar.
- Virüslerin aktif olabilmesi için bir şekildekullanıcı tarafından çalıştırılmaları gerekir.
- Bilgisayardaki “otomatik çalıştır” (Autorun) özelliği virüslerin aktif olmalarını kolaylaştırır
- Virüs Nedir?
- Virüs, bilgisayarınıza girip dosya ya da verilerinize zarar verir, tahrif eder. Virüsler bilgisayarınızda verileri bozabilir hatta silebilir. Ayrıca kendilerini çoğaltabilirler (gerçek virüsler gibi). Bilgisayar virüsü pek çok zararlı yazılımdan çok daha tehlikelidir çünkü doğrudan dosyalarınıza ve verilerinize zarar verirler.Virüsler genel olarak imaj, ses, video dosya ekleri ile bilgisayarınıza bulaşırlar. Ayrıca indirdiğiniz programların da içine gizlenmiş olabilirler. Bu yüzden güvenli sitelerden program indirmek bilgisayarınız için riskleri azaltır.
Virüslerin iyi tarafı siz izin vermedikçe virüsler yayılamazlar. Çalıştırdığınız, indirdiğiniz programlara, açtığınızmaillere dikkat ederek virüslerden korunabilirsiniz ama insan her zaman dikkatli olamıyor. Bu yüzden bir antivirüs programı (sahte olmayanından) kullanmakta fayda var. Davranışları ve bulaştıkları konuma göre çeşitli virüsler vardır:Dosya virüsü: Bu tür virüsler .exe, .com, .bat gibi programdosyalarına bulaşırlar. Bu virüs hafızaya yerleştiği anda o an hafızada yüklü olan tüm programlara yayılmaya çalışır.Macro virüsü:Word , excelipowerpoint ve diğer veridosyalarına bulaşırlar ve bulaştıkları dosyanın onarımı çok güçtür.MBR virüsü: MBR virüsü bilgisayar hafızasına yerleşir ve kendini bir depolama aygıtının bölümleme tablolarının ya da işletim sistemi yükleme programlarının bulunduğu ilk sektörüne (Master boot redord) kopyalar. MBR virüsü normal dosyalar yerine depolama aygıtının belli bir bölümüne bulaşır. En kolay kaldırmayöntemi MBR alanının temizlenmesidir.Boot sektör virüsü: Boot sektör virüsü, hard disklerin boot sektörüne yerleşir. Ayrıca yapısı itibariyle bilgisayar hafızasına da yerleşebilir. Bilgisayar açılır açılmaz boot sektöründeki virüs hafızaya yerleşir. Bu tarz virüsleri temizlemesi oldukça zordur.Multipartite (çok bölümlü ) virüs: Boot ve dosya / program virüslerinin melezi olarak tanımlanabilir. Programdosyalarına bulaşır ve program açıldığında boot kayıtlarına - yerleşir. Bilgisayarın bir dahaki açılışında hafızaya yerleşir ve oradan diskteki diğer programlara da yayılır.antısı exe, scr, zip, rar olan dosyalarda virüs bulunma ihtimali fazladır
Bilgisayar virüslerinin popüler bulaşma yollarından birisi "virüs kapmış bilgisayar programları" dır. Bu durumda, virüs kodu bir bilgisayar programına (söz gelimi, sık kullandığınız bir kelime işlemci ya da beğenerek oynadığınız bir oyun programı) virüsü yazan (ya da yayan) kişi tarafından eklenir. Böylece, virüslü bu programları çalıştıran kullanıcıların bilgisayarları "potansiyel olarak" virüs kapabilirler. Özellikle internet üzerinde dosya arşivlerinin ne kadar sık kullanıldığını düşünürsek tehlikenin boyutlerını daha da iyi anlayabiliriz.
Virüslenmiş program çalıştırıldığında bilgisayar virüs kodu da, genellikle, bilgisayarınızın hafızasına yerleşir ve potansiyel olarak zararlarına başlar. Bazı virüsler, sabit diskinizin ya da disketlerinizin "boot sector" denilen ve bilgisayar her açıldığında ilk bakılan yer olan kısmına yerleşir. Bu durumda, bilgisayarınız her açıldığında "virüslenmiş" olarak açılır. Benzer şekilde, kendini önemli sistem dosyalarının (MSDOS ve windows için COMMAND.COM gibi) peşine kopyalayan virüsler de vardır.
1. İlk adım olarak "na-yap-adwcleaner" isimli dosyamıza çift tıklıyoruz.
2. Programı kurabilmemiz için kullanım şartlarını kabul etmemiz gerekiyor. Bunun için mavi kutu içerisinde gösterdiğim "J'accepte/I Agree" butonuna basıyoruz.
3. Programın kurulumu bu kadar basit. Kullanımı da kurulumu kadar basit. Bu ekranı gördüğümüzde program kurulmuş oluyor. Şimdi programın kullanımına geçebiliriz.
4. Programı kullanarak virüsleri ve diğer zararlı yazılımları temizlemek için mavi kutucuk içerisinde gösterdiğim "Tara" butonuna basıyoruz.
5. Mavi ok işaretiyle gösterdiğim kısımda taramanın yapıldığı bilgisini görüyoruz. Bu aşamada program zararlı yazılımları ve virüsleri tespit ediyor.
6. Tarama tamamlandığında 1 numarayla gösterdiğim kısımdaki "Bekleniyor. Lütfen silmek istemediğiniz ögelerin işaretlerini kaldırın." uyarısını görüyoruz. Bu demek oluyor ki 2 numaralı alanda gösterdiğim yerden kaldırmak istemediğiniz bir klasör veya dosya varsa bunun silinmesini engelleyebilirsiniz. Burada şöyle bir uyarı yapmak istiyorum. Program halihazırda virüs ve zararlı yazılım olarak gördüğü bütün klasör ve dosyaları tespit etti ve bunların kaldırılması gerekiyor. Bunun için bu adımda herhangi bir değişiklik yapmadan devam etmenizi öneririm.
7. Tarama işlemi yapıldı ve zararlı yazılımlar işaretlendiğine göre artık temizleme işlemine başlayabiliriz. Bu işlemi yapmak için mavi kutu içerisinde gösterdiğim "Temizle" butonuna basıyoruz.
8. Temizle butonuna bastığımızda yukarıda ki gibi bir uyarı alabiliriz. Eğer açık olan programlarımız varsa onları kapatıyoruz ve "Tamam" butonuna basıyoruz.
9. Temizleme işleminin tamamlanabilmesi için virüsler ve zararlı yazılımlar silindikten sonra bilgisayarımızın yeniden başlatılması gerekiyor. Bu uyarı penceresi de bize bu durumu anlatıyor ve yeniden başlatmadan sonra raporun açılacağını ekliyor. "Tamam" butonuna basıyoruz ve temizleme işlemi ardından da yeniden başlama işlemi gerçekleşiyor.
Hayırlı uğurlu olsun artık bilgisayarınızda bulunan virüslerden, zararlı yazılımlardan, gereksiz dosyalardan, zararlı internet eklentilerinden kurtuldunuz.